onsdag 15 september 2010

Tandvård

Min mamma tipsade om Bamses tandvårdsskola. Jag använder inte tandkräm till Bella förrän hon är ett år (rekommendation från min mamma som är expert inom området) eftersom barn under året inte klarar av att bryta ner flour.

Bella har haft tandborste sedan hon var tre månader gammal. Då hann hon bekanta sig med den till hennes 5-månadersdag då första tanden kikade fram. Sedan dess har vi borstat regelbundet, två gånger om dagen - efter gröten på morgonen och efter vällingen (innan sängdags) på kvällen. Det har funkat jättebra!

1. Ge ditt barn en tandborste att tugga på redan innan det har fått sin första tand.

2. När den första tanden är framme ska du börja borsta tänderna på ditt barn. Barn behöver hjälp med tandborstningen av en vuxen ända tills de är 10–12 år. Först då kan barnet själv borsta tillräckligt noga på egen hand.

3. Borsta i minst 2 minuter. Ett tips kan vara att hitta en lämpligt lång barnvisa och vänj dig vid att sjunga den högt för ditt barn medan ni borstar.

4. Använd en mängd tandkräm stor som en ärta och övervaka tandborstningen för att minimera nedsväljning.

5. Undvik att skölja munnen efter borstning – då skyddar fluoren under en längre tid. Överflödig tandkräm ska bara spottas ut.

6. Vänj ditt barn vid rutinen att borsta tänderna två gånger om dagen (gärna efter frukost och före sänggåendet). Om tand- borstningen sker varje dag i samma ordning blir det lättare för barnet att acceptera den som något naturligt.

7. Förvara alltid tandkrämen utom räckhåll för små barn

1 kommentar:

  1. jag har två barn och har tandkräm till båda och ingen har tagit skada av det. Tänk på att barnmaten är ju inte heeeelt sockerfria!

    SvaraRadera

Du har ordet <3