fredag 1 oktober 2010

Nattningsrutiner

I morfars knä

Under flera månader har vi haft en bra rutin kvällstid för att natta Bella, men i några veckor nu har allt varit upp och ner. Det har tagit uppemot en timme att få henne att somna, ibland mer. Vi har gett välling, bytt om till pyjamas, borstat tänderna och gosat för att sedan lägga henne i sin säng, i sitt rum.

Sen har vi suttit i en fåtölj vid sängen och lagt henne ner om hon ställt sig upp. Allt som oftast har det tagit en kvart att få henne att sova djupt.

Nu har det blivit lite förändring och det kommer inte att fungera att ha det så här när nästa bebis kommer. Vi måste kunna säga godnatt och gå ut ur rummet.

Problemet är - jag avskyr 5-minutersmetoden. Ja, vi har provat.

Hon blir så ledsen och jagar upp sig och står och hulkar. Jag klarar inte av det. Jag vet att det är viljornas kamp, men jag tål inte att se min dotter så ledsen, trots att jag går in till henne emellanåt.

Det är synd att det inte finns någon slags universalmetod vad gäller hur man får sina barn att somna lugnt inför natten utan att vara ledsna. Jag har läst böcker i ämnet. De flesta tror jag. Många handlar om hur man får barnet att sova hela natten och inte att somna lugnt.

Nu har jag ställt fåtöljen vid dörren till Bellas rum (i rummet). Om allt går bra, smyger vi ut därifrån.

Igår kväll gick det kanon. Hon somnade direkt och märkte inte ens att mannen satt i fåtöljen, så han smög ut. Efter 10 tysta minuter stängde vi dörren och hon sover fortfarande.

Jag hör henne gny lite så det är väl snart dags för morgonmyset, men jag hoppas att detta kan bli en bra grej!

Hur gör ni med nattningen? Har ni några särskilda rutiner? Tips på hur man skonsamt kan avvänja dem från att somna med en förälder?

4 kommentarer:

 1. Har du läst den här?
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0743488946

  Jag fick den rekommenderad av en tvillingmamma och efter att ha läst mängder av barn-sömn-böcker tycker jag att den har gett mig mest konkreta och direkta råd.

  Författaren beskriver en metod hon kallar för Walk in/Walk out och den innebär i princip att man lägger ner bebisen, går ut, räknar till 10 och om bebis gråter går man in igen. Och så lägger man ner bebisen, klappar lite och går ut igen. Så håller man på så. Det är väl lite så ni gör redan förutom att man alltid försöker gå ut i mellan. Så att man är utanför rummet när hon väl somnar.

  Vi har haft stora problem med Isabelles sömn här hemma. Vi skyllde på allt från kolik och vaggning till sömns till överaktiv bebis osv. Vi har nog testat varenda metod som finns, inklusive 5-minuters som jag svor att aldrig någonsin utsätta henne för igen. Nu fungerar nattningarna ganska bra. Men det går i perioder. Som allt annat med bebisar =)

  SvaraRadera
 2. Här går det ganska bra i alla fall de flesta kvällar. Vi ger kvällsgröt, badar och så går vi in på hennes rum. Lägger henne i sovpåsen, sjunger en par sånger då hon ligger i sängen pussar och säger godnatt. Så går vi ut hon gnyr/gråter ofta en liten stund men inte hysteriskt. Så blir det tyst och hon sover hela natten.

  Det gör ont i mitt mamma hjärta då hon gråter och blir det hysteriskt går jag in klappar om henne säger ingenting och går ut igen. Men vi måste sluta gå in och ut fast hon stiger upp och gråter. För det blev bara cirkus av det hela mera som en lek att det var skoj att någon kom in igen liksom. Så vi försöker vara hårda med att sjunga, säga god natt och så inte gå in mer.

  Det går bättre och bättre och de sista veckorna nu så har det varit lite gny i 5-10 minuter. Så vi hoppas på att det håller i sig men nu är tänder på kommande och då är ju allt annorlunda ;-).

  SvaraRadera
 3. TACK Stina! Dina ord värmer verkligen! Jag älskar att läsa din blogg också! Bella är så söt och det är så kul att följa din graviditet med Minifladdor. :)

  Angående nattningsrutiner... Jag har inga som helst tips. Vi gör nog det sämsta som låter Gabriel somna i vår famn och sedan lägger över honom i hans säng. Det är illa nog att det nu oftast tar en timme att få honom att somna. Det ska bli himla kul att se vad du får för tips! :)

  Stor kram och puss

  SvaraRadera
 4. Här kör vi vad som tydligen kallas walk in/walk out.. Visste inte att det var en metod som nån hade skrivit om.. =)

  Det har funkat jätte bra för oss men Douglas blir sällan så ledsen att han skriker.. Oftast så står han och pratar..

  Jag börjar nattningen med att byta till pyjamas, sen blir det välling och lite mys. Jag byter till pyjamas först för att inte behöva störa honom med byte om han har blivit så pass trött medan han äter.

  Sen går jag upp och lägger honom, säger god natt och går.. Ibland somnar han direkt och ibland kan jag få lägga honom ner 10 ggr men jag går alltid ut en stund i mellan. Är han jätte ledsen så gör jag samma sak men stannar kvar och klappar/håller handen tills han lugnat sig och går ut. Jag pratar dock aldrig med honom mer än när jag säger god natt.. Ska ju vara trist, mörkt och tyst att vara vaken när det är sovdags. =)

  Sen tror jag inte att nått sätt är fel, man måste ju göra det som känns rätt för en själv.

  Hoppas det går bättre snart!

  SvaraRadera

Du har ordet <3