tisdag 7 september 2010

GRATTIS till lilla mig - vecka 24+0

Idag firar vi både min födelsedag och att vi går in i vecka 25 (24+0).

Jag mår fortfarande jättebra, men har en del besvär som gör att jag inte kan "ta ut svängarna". Jag tar det i min egen takt och myser med dottern så mycket jag bara kan! Hon "bad" mig om att få gå och sova innan. Helt otroligt att hon börjar kommunicera nu. Man vet mycket väl vad det är hon vill. Hon är jättetydlig med allt!

Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Jag ser verkligen fram emot profylaxkursen som jag och A ska gå. Har hört mycket positivt om den och jag tror att den kan ge både mig och mannen redskap att hålla i under förlossningen.

7 kommentarer:

 1. Grattis'!

  Förstår precis vad du menar med bebismaskin ;-) Men men, så kan det gå. Lika bra att få det gjort så kan man fokusera på annat än att föda barn senare..

  Profylax är nog kanon bra, jag valde att gå gravidyoga med Mait och det funkade kanon med den andningen också.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Grattis på födelsedagen :-)

  Bella verkar vara väldigt tidig med det mesta, längtar tills min lilla fis blir lite större (Fast fasar för det ändå, det går för snabbt!)

  Kram

  SvaraRadera
 3. Grattis på födelsedagen! Hoppas att du får en riktigt fin dag.

  Stor kram

  SvaraRadera
 4. Grattis på födelsedagen!
  Hoppas du haft/får en fin dag.

  SvaraRadera
 5. Åh jätte grattis!

  Hoppas du haft en toppen dag!
  Kramar

  SvaraRadera

Du har ordet <3