tisdag 31 augusti 2010

23 veckor!

Idag är en viktig dag i många hänseenden! Bebisen i magen fyller 23 hela veckor och den skulle födas nu blir jag och A föräldrar till två. Eftersom riskerna är många vid för tidig födsel så får bebisen mer än gärna ligga kvar några veckor till i magen. Fem, sex veckor till gör stor skillnad på risker/chanser.

Jag ser helst att bebisen stannar minst 10 veckor till och om 15 veckor får den börja förbereda sig för den stora vandringen :-)

Tiden rusar iväg. Hinner knappt känna efter. Tror det är bra, för min del. Har massor med foglossning, men har inte tid att stanna upp och tänka på den - alltså finns den "inte".

Idag ska vi också få reda på OM och i så fall NÄR mannen åker till Kina. Japp, det är inte ens fråga om när han åker utan även om. Jag blir galen på allt hoppande fram och tillbaka...

Från familjeliv.se:

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Kan ni förstå att jag bär på ett 30 cm långt barn i magen? Jag kan det knappt!!!

1 kommentar:

  1. Häftigt ju ;) Nä men det e riktigt speciellt och mycket som händer nu :D

    SvaraRadera

Du har ordet <3