fredag 6 november 2009

34+0 (Förlossning?)

34+0 (Förlossning?)
Sitter just nu på förlossningen och gjort så sedan onsdags eftermiddag/kväll.

Det som började med att jag skulle hämta läkemedel på spec-mvc för en urinvägsinfektion, slutade i ett funnet högt blodtryck och inläggning på perinatalavdelningen. Blodtrycket normaliserades under kvällen och preeclampsi kunde helt uteslutas. Jätteskönt!

Ett ctg genomfördes vid inläggningen som visade regelbundna sammandragningar var fjärde minut. Något jag känt, men inte reagerat så mycket över. Under natten tilltog sammandragningarna i kraft och blev riktiga värkar. Livmodertappen påverkades inte över huvud taget, vilket är bra eftersom man helst ville hålla bebisen inne till 34 hela veckor har gått. Detta för att kunna ge två kortisonsprutor för att påskynda barnets lungmognad. Efter en natt med pinvärkar fick jag Bricanyl i spruta för att avstanna värkarna.

VILKET tjohej det blev på hjärtat av den där sprutan . Fy fasen. Jag blev alldeles speedad och kunde inte sova över huvud taget. På morgonen gav de mig en spruta till som verkligen toppade mig helt. Sammandragningarna fortsatte dock att komma tätt och regelbundet.

Under dagen förflyttades jag till förlossningen för att kunna övervaka sammandragningarna bättre och ge mig mer läkemedel för att avstanna värkarna. Antibiotika ges både intravenöst och i tablettform. De har verkligen täckt upp mig helt utifrån det skulle vara en infektion som ställer till det för mig. Infektionsproverna sjunker efterhand, men har aldrig varit höga.

Under natten till torsdagen får jag riktiga värkar, men inte heller nu påverkas livmodertappen (vilket fortfarande är bra, men fruktansvärt påfrestande). De ger mig en bolusdos av det värkhämmande läkemedlet Tractocile och därefter en infusion av det under 24 timmar. Det tog lång tid innan det verkade och man hann ge mig fyra Bricanylsprutor under tiden. Dessa gjorde att jag absolut inte kunde komma till ro trots sömntablett och smärtstillande. Efter att ha varit vaken i ca 48 timmar så fick jag panik. Jag ville inte mer. Jag frågade vad man kunde göra om det inte gick över. Läkarna hade inget svar – man fick ta det som det kommer. De ville verkligen hålla bebis inne i tills igår, torsdag, för att kunna ge kortisonet.

När bricanylet ÄNTLIGEN släppte lite så somnade jag pang bom. Sov i en timme, fick vetekuddar och sov i ytterligare någon timme. På morgonen var jag peppad igen. Det här ska nog gå bra!

Torsdagen ägnades åt att komma till ro, vila, sova, äta och gå på toaletten. Inga onödiga rundor fick tas. Bara ligga i sängen. Sammandragningarna lade sig och var nu inte lika onda. Jag fick sova en hel del.

Kortisonet gavs och vid elva på kvällen kopplades Tractasylet bort. Nu får tiden utvisa vad som ska hända. Ronden är snart här och då får jag veta om jag ska ligga kvar på förlossningen eller åka upp på perinatalavdelningen igen.

Sammandragningarna har återkommit under natten och ökat i kraft, men jag har ändå kunnat sova en hel del. På efternatten blev jag så illamående av antingen antibiotikan eller mensvärken att jag kräktes. Nu på morgonen gav de mig en spruta bricanyl för att se om den hjälpte, men nej. Jag blir verkligen bara speedad och pulsen går upp i något över 100/min.

Har inget internet här, så A uppdaterar hemma. Hoppas ni har det bra!

Fladdor mårväldigt bra i magen. Det är en stark och pigg krabat som inte reagerar på något. Lever bara rövare hela tiden…

7 kommentarer:

 1. Hej Stina..Tänker på Er alla 3 och hoppas att allt ordnar sig och att Fladdor bestämmaer sig för att vara kvar i magen tiden ut..Lycka till!! Många Kramar Tina Böös

  SvaraRadera
 2. Hejhej, tråkigt och behöva ligga där inne där är itne direkt mycket att göra. Hoppas bara allt löser sig, men nu lutar det ju inte åt att vi fder samtidigt längre :P

  Krya på er o kram

  SvaraRadera
 3. Har just hittat till din sida (har själv BF 13/12). Om jag förstår dig rätt vill de inte ge en kortisonspruta innan 34+0,varför inte då?

  Jag har nog missuppfattat detta, men jag trodde att man gav kortisonspruta för att skynda på lungutvecklingen om man skulle föda för tidigt, alltså även innan vecka 34+0, och att man from vecka 34+0 normalt INTE behöver denna spruta då lungorna ska vara fullt utvecklade då, och det därmed är "fritt fram" att föda...

  Lycka till nu om det blir en förlossning!

  SvaraRadera
 4. Vi tänker på er! / Tezzan & Christoffer (& tvillingarna)

  SvaraRadera
 5. Oj va grejer det hänt. Hoppas ni mår bra och att bebben får stanna inne lite till. Kramar!!

  SvaraRadera
 6. Stina! (o Andreas med för den delen.)
  Tänker ständigt på er o hoppas att allt går på bästa möjliga sätt! Kämpa på! Vet att det inte är kul den här perioden när de ska ut men det är ju värt det i slutet. Vet ju hur mycket ni har längtat! Bara att höra av er om det är något....
  Stor kram Sofie, Jonas & Anton

  SvaraRadera
 7. Har undrat hur det har gått och hur ni mår! Hoppas att Fladdor håller sig inne så länge det går och att det lugnar ner sig. Hoppas att du mår skapligt nu! Tänker på er! Kram <3

  SvaraRadera

Du har ordet <3