tisdag 28 september 2010

Vecka 27+0

Oj oj oj. Nu är jag höggravid. Inne på sista trimestern! Jag är stor som ett hus och jag vet att jag ska bli ännu större. Nu har jag börjat känna att livmodern tar emot när jag sitter upprätt, jag har börjat svanka mer och skorna är jobbiga att få på.

Funderar på att investera i ett par skor som bara är att glida i. Funkar inte längre med mina sneakers som jag måste böja mig ner för att dra på och sedan knyta.

Jag känner mig klumpig, men gillar min mage. Jag har inte kommit dit än, då jag bara vill bli av med den :-)

Jag har kommit över en del av känslorna om att jag överger första gosungen när nästa kommer. Nu har jag istället börjat längta tills de har behållning av varandra!

90 dagar kvar. Om Minifladdor är punktlig, vill säga.

Från Familjeliv

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Kalendern:

Måndag 4 okt: Besök på spec-mvc för samtal om min förlossning

Fredag 8 okt: Glukosbelastning

3 kommentarer:

 1. Tycker det var igår du skrev att du var gravid och det var ändå väldigt tidigt i graviditeten. Tänk att om mindre än tre månader har ni en till liten fladdor :-) Mys!

  Har hört andra tipsa om just det pillret. Får se hur det känns när jag kommer tillbaka till stan nästa vecka, är det inte bättre då ska jag försöka få ett recept :-)

  Trevlig tisdag!

  SvaraRadera
 2. Du är verkligen INTE stor som ett hus. Du är jättefin. Älskar bilderna på dig, magen och Bella Bus

  SvaraRadera
 3. Så fina bilder på dig o Bella! Förresten - ang. foglossning, har du varit hos en sjukgymnast? Jag fick enormt ont framtill i magen, trodde jag fått blindtarmen först! Sedan fick jag TENS baktill i ryggen och OJ OJ OJ vad det hjälpte! Tydligen går där nerver baktill o fram så man känner inte var man egentligen har ont enl. min sjukgymnast. Därför hjälper det att behandla ryggslutet med TENS, men gå till sjukgymnast o kolla, funkade bra för mig! :) Tyvärr har jag ju konrtigt nog fått tillbaks foglossningen nu så har fått lite övningar som jag ska göra... KRAM

  SvaraRadera

Du har ordet <3