måndag 26 april 2010

Bok: Växa och upptäcka världen

Bild lånad från AdLibris

Denna bok har följt Bellas utveckling till punkt och pricka. Hon följer boken som en klocka. Boken handlar om några utvecklingssteg som barnet tar de första arton månaderna. Inför varje kliv barnet ska ta, visar det större osäkerhet, blyghet, sämre mat- och nattvanor och blir klängigare.

När barnet kommit över toppen på kullen och lärt sig en ny sak, så blir barnet säkrare, självständigare och äter och sover bättre.

När Bella var runt 16 veckor gammal, började hon bli grinig om kvällarna, hon sov sämre, sög på tummen mer frekvent. Det var precis då pappa A kommit hem från Kina och jag ville ju visa A hur fin Bella varit när han varit borta.

Det ville inte Bella. Hon var ju redo för att lära sig något nytt och det visade hon med mindre tålmodighet och mindre självständighet. Hon vaknade säkert en gång i timmen om nätterna och hon var så svår att få att somna. Jag trodde det berodde på att hon drömde mardrömmar.

Jag plockade fram boken och läste att runt 15 veckors ålder går barnet in i en ny utvecklingsfas, med orolighet som följd. Denna fas varar 5-6 veckor och runt en ålder på 20-21 veckor blir barnet mera självständigt, sover bättre osv osv.

Jag vågar nog säga att det är där vi är idag, exakt fem veckor senare. Två kvällar i rad har Bella somnat själv i spjälsängen. Hon har sovit hela nätter med undantag för ett nattmål och hon är så självständig (om man kan säga så om en bebis). Hon är nöjd, bara hon får vara med och titta när jag diskar, städar, pysslar, plockar eller viker tvätt.

Läs mer om boken här!

4 kommentarer:

 1. Den där boken är min bibel :-) Det är så skönt att kunna kolla upp varför de blir griniga. Här är vi på våg upp mot "kullen" just nu. Hoppas det går fort :-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Åh, finns alltså fler än jag som gillar den där boken :) nästan allt har också stämt på Elliot, förutom att "klängperioderna" ibland passerar rätt obemärkt (och tur är väl det :))

  SvaraRadera
 3. jag minns att jag innan min dotter föddes skrattade lite åt kris-tabellerna och sa till mig själv "det där vill man ju inte veta ngt om" men tji fick jag. nu studerar jag dem ingående :D

  SvaraRadera
 4. Den där stämmer SÅ bra på vår kille också! Det är inte ofta han är kinkig och gnällig, men de gångerna har jag kollat och tada - det ska visst vara ett språng på gång.

  Kram

  SvaraRadera

Du har ordet <3