tisdag 10 augusti 2010

Vecka 20+0

Jag mår bättre än i graviditeten med Bella. Jag har inte sluppit foglossning helt, men som det är nu är det överkomligt. Tar det lugnt, varvar promenader med gummibandsträning (låter fånigt, jag vet). Jag känner mig lugn, njuter och försöker vara så nyttig som det går (men tackar givetvis inte nej till lite fika).

Just nu leker livet.

Halva tiden kvar. Känns stort. Är ju fortfarande så "lätt" och inte särskilt otymplig, men jag vet att de där dagarna kommer (i slutet) då man (jag) hatar att gå och bära på magen. Måste leva i nuet.

Vecka 21 enligt familjeliv.se

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

1 kommentar:

Du har ordet <3