tisdag 3 augusti 2010

Vecka 19+0

Eftersom jag blev backad en vecka vid ultraljudet förra veckan, känns det som om jag gjort en "extravecka", men nu är vi på språng igen - mot förlossning och min tid som tvåbarnsmamma!

Snart har halva tiden gått och jag mår fortfarande förvånansvärt bra. Lite foglossning om nätterna och ytte-pytte ryggvärk som jag hoppas inte blir värre (ha ha). Jag är pigg (relativt, men piggare än i graviditeten med Bella), glad och så tacksam över min familj som just nu håller på att utökas!

Om graviditeten kan man läsa:

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


Från familjeliv.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du har ordet <3