onsdag 14 juli 2010

17+0

Tiden rinner iväg. Jag minns graviditeten med Bella som om det vore förra året... Oj, hoppsan, det var det... Jag minns hur sakta tiden gick. Jag väntade och väntade. På att de tolv första veckorna skulle gå, tills jag kunde känna livmodern, på att magen skulle bli rund och fin, på ultraljud och barnmorskebesök och på sockerlösningen man ska dricka, på sammandragningar, på att naveln skulle plocppa ut (vilket aldrig inträffade) och på förlossningen. The Baby Evacuation.

Nu väntar jag inte lika intensivt. Jag är så mycket mer tillfreds med "väntan" denna gång. Tiden går ju ändå och dessutom vill jag inte att tiden ska gå så fort. Jag vill leva här och nu. Min Bella blir inte mindre och jag vill uppleva allt som händer med henne nu.

Jag tycker det är urmysigt att vara gravid, jag njuter för fulla muggar och nu får jag även dela glädjen med ett annat par som lyckats bli gravida. Det är underbart. Att få dela något så stort tillsammans med någon i samma situation.

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Hämtat från familjeliv.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du har ordet <3