torsdag 22 oktober 2009

32+0 (Inte på topp)

Känner mig sliten. Humöret är svajjigt, vilket det inte har varit alls tidigare. Förstår inte vad det är som händer med min hjärna...

I morgon är det ultrljud. Jag undrar så vad Fladdor kommer väga vid förlossningen... Blir det en stor bebis? Både jag och syster var ju små, men det har säkert berott på mammas rökning. Jag vägde 2810 g och hade gått två veckor över tiden. Syrran kom it tid och vägde 3200. Kommer inte ihåg vad A vägde, men det var strax över 3000g något.

Idag har det gått 32 hela veckor. Kan inte förstå att jag är så lånmgt gången. För ett år sedan satt jag i skolan och kunde bara drömma om att vara gravid så snart. Det har ju faktiskt gått väldigt fort allting och jag är glad för att jag har fått så pass mycket tid att förbereda mig som jag har. JAg har fått jobba med bebisar och träna mig, jag har pratat bebisar i tid och otid med svärmor, med mormor, med A (som kanske upplever att det blir lite för mycket emellanåt) och med mamma.

  • I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr.
  • Huvudets omkrets är 30 cm.
  • Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt.
Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Japp, Fladdor ligger med huvudet neråt. Det är väldigt lätt att känna så det ligger nog fortfarande väldigt högt. Däremot finns det inte så mycket plats för att snurra runt, så han/hon ligger där den ligger.

2000 gram ska alltså det lilla Fladdor-barnet väga nu på ett ungefär... Ska bli spännande att få veta i morgon :-)

Nu ska jag försöka mig på att göra en header till denna kära blogg.

1 kommentar:

  1. Jag har oxå väldigt problem med mitt humör, kan gråta ena stunden och vara glad i nästan.. Skumt hur kroppen reagerar!

    SvaraRadera

Du har ordet <3